Warning: Creating default object from empty value in /home/millersa/public_html/blogg/wp-content/themes/canvas/functions/admin-hooks.php on line 160

Cambridge Satchel – Harry Potter och väskornas historia

Historien bakom Cambridge Satchel

Vet du vad som var inspirationen bakom den fluorescerande väskan från Cambridge Satchel som har blivit så populär över hela världen? Hogwarts! Om du inte visste det, så är Hogwarts skolan för häxkonster och trolldom och den är en litterär plats som förekommer i J.K. Rowlings populära böcker om Harry Potter.

Julie Deane, den brittiska entreprenören bakom The Cambridge Satchel Company läste Harry Potter-serien för sina två barn för några år sedan. Trött på de billiga, trendiga skolväskorna hon såg på alla skolgårdar ville hon hitta en klassisk väska som skulle passat åt Hermione (karaktär i Harry Potter). Hermione skulle naturligtvis ha en klassisk skolväska.

Julie skapade sin egen kollektion av väskor i kraftigt läder och med två spännen, inga krusiduller med andra ord. Väskorna kostar från ca 1095kr och de har blivit storsäljare på kort tid. Det är en väska som många har råd att köpa. Cambridge Satchel säljs nu i mer är 100 länder och beräknas i år omsätta runt 100 miljoner kronor.

När Julie grundade företaget för tre och ett halvt år sedan hade hon väldigt begränsade resurser. Med mindre än 10.000kr i kapital och 10 veckor under sina barns sommarlov körde hon igång i högt tempo för att hitta en lämplig fabrik som kunde tillverka väskorna och själv lärde hon sig att bygga en hemsida.

De första axelremsväskorna hade bredden 14 tum och var utformade för att passa ett vanligt A4-papper. Andra populära storlekar är bl.a. en 15-tums väska som rymmer en laptop.

Men det är olika färger som har gjort skolväskorna populära i modebranschen. De första skolväskorna gjordes i kastanjbrunt läder, vilket Julie’s fabrik hade på lager. Svart, mörkbrunt, rött och marinblått följde.

Grönt var första färgen som hon själv valde. Hon samarbetade med en modebloggare som frågade sina läsare vilken färg de skulle vilja ha på sin skolväska och en betydande majoritet valde grönt. Därefter placerade Julie en stor order på gröna väskor, som sedan sålde framgångsrikt.

grön classic cambridge satchel

Cambridge Satchel - grön classic 11"

Neonfärgade skolväskor kom på begäran av en moderedaktör inför en fotosession för Elle i Storbritannien. Väskorna togs emot med öppna armar av redaktörerna och därefter har försäljningen av Fluoro-serien skjutit i höjden.

”Det är fantastiskt på det sätt som olika saker tilltalar olika människor.” sa Julie om sina färgglada väskor.

I shoppen finns ett stort urval av väskor från Cambridge Satchel i olika färger och storlekar.

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Ta del av alla nyheter och kampanjer först av alla.

Comments are closed.